Ajankohtaista

Valitsetko takkatulen lämmön vai lisää tuontiöljyä ja -sähköä? – Tulisijan valinnalla ilmastotekoihin

Puulammityspäivä

Sähkönkulutuksen huippukapasiteettia hätyytellään jokainen sydäntalvi. Tulisijan käytöllä saadaan tehokkaasti säästettyä lämmityskustannuksissa, vähennettyä tuontisähkön määrää ja turvattua kodin lämmitys suomalaissa sääolosuhteissa. Puilla poltettu energiamäärä suomalaisissa pientalouksissa vuoden aikana vastaa jopa yhden ydinvoimalan verran energiaa.

Silti tulisijojen ilmastovaikutukset puhuttavat, mutta tiedetäänkö riittävästi siitä, miten jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan? – Niin päästöihin kuin maksamaansa sähkön hintaan, saati sen riittävyyden turvaamiseen? Suomalaiset haluavat selkeästi lisätä bioenergian käyttöä lämmitysmuotona, mutta saada myös lisää valistusta pienhiukkaspäästöjen vähentämiseksi. Aiheesta on juuri valmistunut Taloustutkimuksen toteuttama tutkimus. Taloustieteilijä Pasi Holmin johdolla tehdyn tutkimuksen tulokset ovat mielenkiintoisia. Takka lämpiää talvikuukausina lähes päivittäin ja valtaosa on sitä mieltä, että tulisija pitäisi löytyä jokaisesta pientaloudesta. Tulisijojen kanta on kuitenkin vanhaa ja päästöiltään täysin eri luokkaa kuin nykyajan ratkaisut.

Tulisijan päivittäminen mielletään hankalaksi teknisen ratkaisun, talouden, säädösten tai tunnearvon takia. Kuitenkin nykyaikaiseen ja vähäpäästöisempään tulisijaan päivittämällä voidaan päästä murto-osaan siitä, mitä vanhan tulisijan päästöt olisivat, ja näin osallistua ilmastotalkoisiin. Tarvitaan yksilöityä opastusta ammattilaiselta juuri oman kodin tulisijaratkaisuun ja sen oikeaoppiseen käyttöön.

Yli puolet omakotitalon ostoa harkitsevista haluaisi tietää nykyistä tarkemmin tulisijojen ympäristövaikutuksista. Yksi tärkeä ympäristövaikutus syntyy säännöllisestä nuohouksesta. Omalta nuohoojaltaan voi saada neuvontaa, mittaustuloksia ja vinkkejä oman tulisijan ympäristöystävällisempään käyttöön.

Suomen suurimmassa puulämmityksen ja tulisijatietouden tapahtumassa kuullaan asiantuntijoiden neuvoja ja saadaan faktoja pöytään. Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n järjestämässä Puulämmityspäivässä 6. helmikuuta 2019 yhteistyökumppaneina ovat mm. Bioenergia ry, Suomen Lähienergialiitto ry, Motiva Oy ja Suomen Omakotiliitto ry.

Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan ennen joulua.

Lisätietoja:

Kari Sivula, puheenjohtaja, puh. 0400 444 970, TSY, kari.sivula(at)valmistuli.fi

Hannu Murtokare, toiminnanjohtaja, puh. 050 555 4527, hannu.murtokare(at)tsy.fi, Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry.

Takaisin