Ilmanvaihtojärjestelmä tulee huoltaa määräajoin

Paraskaan koneellinen ilmanvaihto ei toimi hyvin, jos sen suodatinta ei vaihdeta ja kanavistoa puhdisteta säännöllisesti. Kanaviston puhdistaminen tulisi tehdä 5-10 vuoden välein. Yleisin Suomessa käytetty puhdistusmenetelmä on mekaaninen harjaus ja alipaineistus.

Puhdistustyö kannattaa suosiolla jättää ammattilaiselle, esimerkiksi nuohoojalle. Ilmanvaihtolaitteiston puhdistaminen ja huolto vaatii erityistä ammattitaitoa, kokemusta ja tarkkuutta. Ammattimaiseen puhdistamiseen kuuluu myös ilmavirtojen mittaus ja säätö. Ilmanvaihdon säädöllä suunnataan oikea määrä ilmaa haluttuihin paikkoihin. Ilmanvaihdon säädöllä on suuri merkitys rakennuksen terveyteen, sillä se estää ilmassa olevan kosteuden tiivistymisen talon rakenteisiin. Oikein säädetty ilmanvaihto ei myöskään tuhlaa lämmitettyä ilmaa.

Asennettua ilmanvaihtojärjestelmää pitäisi myös osata käyttää oikein. Ilmanvaihtokoneen ihanteellisen toiminnan takaamiseksi suodattimet on syytä vaihtaa kahdesti vuodessa. Jos asunto sijaitsee ruuhka-alueella tai vierellä tehdään rakennustöitä, vaihtotarve voi olla tiheämpikin. Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa on asukasta auttamassa huoltomuistutin. Suodattimet on hyvä tarkastaa silmämääräisesti useamminkin ja puhdistaa etenkin karkeasuodatin tarvittaessa. Venttiilit tulee puhdistaa normaalien suursiivousten yhteydessä säätöarvoja muuttamatta. Huoltotoimissa täytyy noudattaa laitteen valmistajan ohjeita.

Ilmanvaihtoa ei tule sulkea kokonaan. Puutteellinen ilmanvaihto voi aiheuttaa kosteuden kertymistä asuntoon ja johtaa homeongelmiin ja rakenteiden kosteusvaurioihin. Nyrkkisääntönä on, että ilmanvaihto on liian pieni, jos kosteus tiivistyy peiliin tai jos hyvin lingottu pyykki ei kuivu alle vuorokaudessa.
Liesikupu- ja liesituuletin keräävät paistettaessa syntyvää rasvaa. Jos rasvaa pääsee kertymään runsaasti, voi pisarointi liedelle aiheuttaa jopa palovaaran. Rasvasuodattimen puhdistuksessa tulee noudattaa valmistajan ohjeita, osa suodattimista kestää myös konepesua.

Ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelu ja asennus ovat ammattilaisten työtä. Rakennus- ja asennusaikaiset työvirheet vaikeuttavat usein laitteiston huoltoa ja tarkistusta. Puhdistusluukut puuttuvat tai niiden avaaminen on hankalaa huonon sijaintinsa takia.

Ilmanvaihtojärjestelmän huolto tulee olla osa kiinteistön normaalia huoltotyötä. Verotuksessa kannattaa työn osalta hyödyntää kotitalousvähennystä.